Hopp til hovedinnhold
Ung i BGO Meny

Rettigheter i arbeidslivet

Her er noen av de viktigste rettighetene dine som arbeidstaker:

Kontrakt: Du skal ha en skriftlig arbeidskontrakt (kalles også arbeidsavtale). Denne skal inneholde navnet på arbeidsgiveren og arbeidsstedet, navnet ditt, beskrivelse av stillingen, dato for når du startet og når du skal slutte hvis du har en midlertidig stilling. Kontrakten skal også inneholde informasjon om hva du har krav på når det gjelder lønn, ferie, oppsigelse, arbeidstid, eventuell prøvetid og tariffavtale.

OBS: hva er en tariffavtale? En tariffavtale er en avtale mellom en fagforening og en arbeidsgiver om arbeidsforhold og lønn. Den sikrer rettigheter for arbeidstakerne.

 

Opplæring: du har rett på opplæring når du er ny i jobben.

 

Arbeidstid: I arbeidsmiljøloven er det fastsatt grenser for den alminnelige arbeidstiden:

  • Maks 9 timer i løpet av 24 timer (normalarbeidsdag)
  • Maks 40 timer i løpet av 7 dager (normalarbeidsuke)

Det er vanlig at en 100% stilling er på 37,5 timer per uke. Dvs. at 50 % vanligvis er 18,75 timer i uka.

  • For barn og unge mellom 15 og 18 år som ikke er skolepliktig (dvs. ferdig med ungdomsskolen) skal arbeidstiden ikke overstige 8 timer i døgnet og 40 timer i uken. For unge under 15 år gjelder egne begrensninger. 

 

Spisepause: Er det slik at jeg har krav på en pause om dagen?

Hvis du er under 18 år og arbeider mer enn 4,5 timer om dagen, har du rett på pause i minst 30 minutter.

Du har også rett til pause hvis du er over 18 år og jobber mer enn 5,5 timer om dagen. Det betyr at ved 8-9 timer arbeidsdag skal du har minst en halv times pause. Reglene er sånn at hvis du ikke kan forlate arbeidsstedet i spisepausen, skal spisepausen regnes som en del av arbeidstiden. Det innebærer i så fall at du skal ha betalt for spisepausen.

Det er arbeidsgiver som bestemmer når det skal tas pauser. 

 

Hva betyr egentlig overtid?

Arbeid ut over arbeidsmiljølovens grenser for alminnelig arbeidstid er overtid. Dvs. at dersom du jobber deltid, har du ikke rett på overtidsbetaling hvis du jobber litt mer enn vanlig – det er først når du jobber mer enn alminnelig arbeidstid at du får rett på overtidsbetaling (f. eks. mer enn 9 timer per dag eller mer enn 40 timer i uka). Personer under 18 år kan ikke jobbe overtid.

 

Finnes det en minstelønn?

Svaret er nei. Det finnes ingen generell minstelønn i Norge, men det er innført minstelønn i enkelte bransjer. Se mer her.

 

Har jeg krav på feriepenger – og hva er feriepenger?

Ja, du har krav på feriepenger! Uansett hvor kort eller lang tid du har jobbet skal feriepengene være minimum 10,2 prosent av den totale inntekten du har hatt.

Feriepenger er en ekstra utbetaling som du opparbeider deg rett til. De utbetales året etter du har jobbet, vanligvis i juni. Dvs. at hvis du er ansatt et sted over flere år, får du feriepenger hvert år fra det andre kalenderåret du er i jobb.

 

Diskriminering i arbeidslivet

Det er forbudt å diskriminere personer i arbeidslivet pga. følgende forhold:

  • kjønn
  • graviditet
  • permisjon ved fødsel eller adopsjon
  • omsorgsoppgaver
  • etnisitet (bl. a. nasjonalt opphav, hudfarge og språk)
  • religion
  • livssyn
  • nedsatt funksjonsevne
  • seksuell orientering
  • kjønnsidentitet
  • kjønnsuttrykk
  • alder

For mer informasjon, trykk her.

 

Hva betyr det forresten å være fagorganisert/i en fagforening?

En fagforening er en sammenslutning av arbeidere som har gått sammen om å fremme interessene sine overfor arbeidsgiverne. Det koster penger å være med, men det er ofte billigere for studenter. Det finnes mange ulike fagforeninger, og folk velger ofte en som er relevant for yrket og utdanningen de har.

Lyst til å vite mer?

Arbeidsmiljøloven skal sikre deg et godt arbeidsmiljø, trygghet på jobb, lik behandling og tilpasninger til de som trenger det.

Du finner hele arbeidsmiljøloven på www.lovdata.no.

Har du en spesifikk problemstilling du trenger hjelp med? Se mer informasjon her: https://ungibgo.no/66214